NEWS

Interview met Dave Janssen

door Chris Kabout

Ook in het seizoen 2018 zullen er hier gedurende het seizoen interviews met spelers en coaches van De Glaskoning Twins verschijnen. We gaan verder met spelers en coaches die vorig jaar niet aan bod zijn gekomen en met de nieuwe spelers van Twins. Deze keer is het de beurt aan Dave Janssen.

Aangezien Dave in Augustus naar de Verenigde Staten vertrekt om bij een Community College te gaan honkballen was er wel enige haast geboden om hem te interviewen.

Dave begon op zijn twaalfde met honkballen. Zijn interesse werd gewekt door een schooltoernooi. Op dat moment deed hij nog aan judo. Hij kon niet verder komen omdat hij de bruine band had. Daarnaast stond de teamgeest bij het honkballen hem wel aan. Uiteindelijk maakte Dave op veertienjarige leeftijd de overstap naar honkbal. Bij GHSV Gemert begon hij meteen als catcher. Bij de teamindeling vroeg men wie er pitcher wilde zijn. Op die vraag stak bijna iedereen zijn vinger op. Maar op de vraag wie er catcher wilde zijn deed niemand dat. Toen ze aan Dave vroegen of hij dat wilde zei hij “Prima”, ook omdat hij nog niet wist wat het allemaal inhield. Uiteindelijk heeft hij geen spijt gekregen van zijn keuze.

Image may contain: 1 person, playing a sport, baseball and outdoor

Op zijn zestiende werd Dave ontdekt en werd er gekeken of er plek voor hem was bij Bixie. Aangezien er een andere speler was voor dezelfde positie die twee jaar jonger was, ging deze kans aan Dave zijn neus voorbij.
Dave maakte toen de overstap naar UVV waar hij bij de rookies ging spelen. Echter, UVV besloot het rookieteam op te heffen en Dave zat zonder team. Toen heeft Ferencq Jongejan alsnog voor hem geregeld dat hij bij Bixie terecht kon.

Het kwam goed uit dat Dave’s vader in Utrecht werkt want dan kon Dave op het centraalstation in Utrecht worden opgehaald en naar UVV worden gebracht zodat hij daar kon trainen. Vorig jaar is Dave bij Twins terechtgekomen. Op zaterdag speelde hij bij Bixie en op zondag bij het tweede van Twins.

Jarreau Martina was tijdens zijn interview vol lof over Dave en ook Misja Harcksen is goed te spreken over de jonge catcher. Op de vraag hoe hij dingen leert zei Dave: “Er is na trainingen en wedstrijden een evaluatie. Als ik met vragen zit of dingen niet begrijp hoe Jarreau ze aanpakt tijdens wedstrijden of trainingen, dan kan ik daar altijd voor terecht. De ervaring van deze jongens heeft er ook voor gezorgd dat ik zo snel heb kunnen groeien.” Volgens Jarreau is Dave net een spons. Hij neemt erg veel informatie op en is zeer leergierig.

Nu Dave geslaagd is voor zijn VWO examen, maakt hij in Augustus de overstap naar een Junior College in de VS. Voor Europeanen is dit de beste manier om jezelf in de picture te spelen vooral omdat het studeren aan een NCAA (National  Collegiate Athletic Association) college een zeer dure aangelegenheid is. Voor Amerikanen is junior college een mogelijkheid om aandacht te trekken van MLB teams als je net niet genoeg goede cijfers haalt op de high school om naar een NCAA college te gaan. Er is een standaard vakkenpakket dat iedereen moet volgen. Dave kiest nog wat extra vakken erbij op het gebied van Sports & Fitness Management. Mocht het nou niets worden met honkbal in de VS, dan wil Dave graag de kant van economie op. Hij is erg geïnteresseerd in getallen maar niet wiskundig.

Mocht Dave ooit in aanmerking komen voor de draft, dan heeft hij geen voorkeur voor een bepaalde club. Het is voor hem een droom om prof te worden. De club maakt dan niet uit. Hoewel Dave weet dat het leven als minor leaguer zwaar is en dat je zolang je in de minors speelt zwaar onderbetaald wordt, lijkt het hem fantastisch om elke dag honkbal te kunnen spelen en je proberen omhoog te werken via de diverse niveaus van een farm system.

Omdat Dave pas op zijn zeventiende bij Bixie kwam en nog een lange weg te gaan had, heeft hij nooit voor Nederlandse jeugdteams gespeeld. Maar hij heeft nog wel steeds het doel voor ogen om voor een vertegenwoordigend team te spelen.

Zijn mooiste honkbalherinnering was de Nederlandse finale van de Senior League (een hogere leeftijdscategorie van de Little League) te mogen spelen in een vol stadion in Hoofddorp. Doordat zijn team die finale won mocht men naar de Europese finale in Novarra in Italië. Helaas waren Italië en België daar een maatje te groot.

Wij bedanken Dave voor de tijd die hij heeft vrijgemaakt om onze vragen te beantwoorden en wensen hem veel succes voor de rest van het seizoen 2018 en natuurlijk voor straks in Amerika.

Leave a Reply

Paste your AdWords Remarketing code here