NEWS

Interview met de nieuwe hoofdcoach van de Glaskoning Twins

No automatic alt text available.

Jeffrey Arends (rechts op de foto)

door Chris Kabout

Nadat Kevin Knollenburg een week of vier geleden bekendmaakte dat hij zou stoppen als hoofdcoach van De Glaskoning Twins, moesten de Oosterhouters op zoek naar een nieuwe skipper. Afgelopen zondag werd de naam bekend gemaakt.

Tijdens Japan Day kwam Patrick van Gool, flink wat vroeger dan verwacht, met de naam naar buiten: Jeffrey Arends. De 32-jarige Arends kan bogen op flink wat ervaring als honkballer. Op zijn zesde begon hij met spelen bij Neptunus, geïnfecteerd met het honkbalvirus door zijn moeder, die tot zijn geboorte softbalde. Op 16-jarige leeftijd debuteerde Arends op het derde honk bij Neptunus in de hoofdklasse. Na één seizoen bij de veelvoudig Nederlands kampioen werd hij bij negenvoudig Nederlands kampioen Sparta gestald, dat een samenwerkingsverband had met Neptunus.
Na een jaar bij Sparta op het eerste honk gespeeld te hebben, keerde Arends terug naar Neptunus waar hij de vaste eerste honkman werd. Hoewel hij derde honk een leukere positie vond ging hij eerste honk spelen omdat Neptunus grossierde in goede infielders als Railly Legito, Jeroen Sluijter en Evert-Jan ‘t Hoen.

Jeffrey’s mooiste herinnering uit zijn honkbalcarrière was de deelname aan de Haarlemse Honkbalweek en diverse World Port Tournaments. “Het mogen uitkomen voor jouw land voor eigen publiek is een enorme eer. Je leeft tijdens zo’n week als een prof.”

Na twintig jaar bij Neptunus gespeeld te hebben maakte Jeffrey in 2013 de overstap naar het Haarlemse Kinheim. Bij die club verbleef hij drie seizoenen. Nadat Kinheim de Holland Series haalde in 2015, die het van Neptunus verloor, maakte Jeffrey de overstap naar De Glaskoning Twins. Maar na één seizoen verkaste hij naar Hoofddorp Pioniers. Op de vraag waarom hij Twins al na één seizoen verliet antwoordde Jeffrey: “Ik wilde weer spelen om de prijzen.”

Op de vraag hoe hij denkt het gebrek aan ervaring als coach te compenseren, antwoordde Jeffrey het volgende: “Ik heb in de afgelopen jaren veel coaches gezien en meegemaakt. Daar heb ik een hoop van afgekeken met oog op een toekomstige baan als hoofdcoach. Daarnaast heb ik veel mentoren met veel coachingservaring op de achtergrond die mij helpen met “tips and tricks.” Maar wat voor mij het allerbelangrijkste is is dat ik niet bang ben om te falen. Falen hoort bij de sport. Wil je presteren dan moet je ook falen.”

Jeffrey is niet bang om tegen dezelfde problemen aan lopen als Kevin Knollenburg, die het leven als coach moeilijk kon combineren met zijn privéleven en zijn werk. “Ik heb vijftien jaar hoofdklasse gespeeld, dus ik weet hoeveel het van mijn privéleven vraagt. Gelukkig heb ik alle steun van mijn vrouw en mijn gezin.”

Qua spelers zal Jeffrey in samenspraak met Patrick van Gool bepalen welke spelers bij het team komen. Men probeert zoveel mogelijk het team van afgelopen seizoen bij elkaar te houden en waarnodig aan te vullen met spelers van buitenaf.

De ervaring die Jeffrey opdoet in zijn werk kan ook nog van pas komen bij zijn rol als hoofdcoach. Jeffrey werkt op het hoofdkantoor van Mediamarkt als customer experience trainer. Dit is een nieuw concept bij Mediamarkt waarbij consumenten workshops kunnen krijgen om het maximale uit de gekochte producten te halen. Onlangs heeft Jeffrey zo’n 160 medewerkers opgeleid tot workshopgevers. Hierbij leerde hij de medewerkers hoe zij het beste training konden geven. “De kennis die ik hier opdoe zal mij zeker ten goede komen in mijn rol als coach.”

Volgens Jeffrey heeft hij afgelope winter keihard met de spelers van Twins getraind. Afgelopen seizoen heeft hij gezien wat voor een progressie ze gemaakt hebben. Voor hem is het een mooie kans om hierop voort te borduren. Jeffrey zijn kracht ligt in het vermogen om spelers beter te maken. Dat is hetgene waar hij zich het komende seizoen, naar eigen zeggen, op zal focussen.

Wij bedanken Jeffrey voor zijn tijd en wensen hem veel succes.

Leave a Reply

Paste your AdWords Remarketing code here