NEWS

Interview met Jarreau Martina

door Chris Kabout

Ook in het seizoen 2018 zullen er hier gedurende het seizoen interviews met spelers en coaches van De Glaskoning Twins verschijnen. We gaan verder met spelers en coaches die vorig jaar niet aan bod zijn gekomen en met de nieuwe spelers van Twins. Deze keer is het de beurt aan Jarreau Martina.

Jarreau Martina is na een jaar afwezigheid weer terug bij Twins. Het was de bedoeling dat hij vorig seizoen bij Neptunus zou gaan spelen maar zijn werk in de horeca stond dat niet toe. Uiteindelijk hebben we het aan Patrick van Gool te danken dat hij weer bij Twins speelt. Patrick kon ervoor zorgen dat Jarreau niet meer op zaterdag en zondag hoefde te werken. Er waren wel twee telefoongesprekken nodig om Jarreau over te halen.

Image may contain: 1 person, playing a sport, baseball and outdoorHonkbal is Jarreau met de paplepel ingegoten. Zijn moeder softbalde op een behoorlijk hoog niveau bij de Ducks in Boxtel. Waarom in Boxtel terwijl ze in Tilburg woonde is hem nooit duidelijk geworden. Zijn moeder wilde dat hij op een teamsport ging. Jarreau was naar eigen zeggen behoorlijk druk. Hij mocht alle sporten kiezen, behalve voetbal. Omdat hij en zijn beste vriend Brian Biezen vaak rond het softbalveld te vinden was, was de keuze voor honkbal niet moeilijk.

Jarreau heeft niet altijd als catcher gespeeld. Hij is begonnen als pitcher maar toen hij tijdens de Cal Ripken World Series (vergelijkbaar met Little League) nauwelijks aan spelen toekwam, heeft hij de overstap naar het catchen gemaakt, hoewel hij ook graag korte stop had willen spelen.

Jarreau speelt al vanaf zijn vierde en heeft sindsdien aardig wat clubs versleten. Hij begon same met Brian Biezen bij HSC Tilburg, verkaste toen naar Roef! en ging vervolgens naar Unicorns (de honkbalacademie in Rotterdam). Toen ging hij met zijn moeder mee naar Curaçao waar hij gins spelen voor de Grootkwartier Stars. Toen Jarreau weer terugkwam naar Nederland, ging hij bij Sparta/Feyenoord spelen, waar hij zijn hoofdklassedebuut maakte. Na Sparta/Feyenoord speelde hij nog voor ADO en na ADO kwam hij weer terug bij Twins. Maar dat was nog niet het eindstation. Na Twins ging hij naar HCAW en weer terug. Na uiteindelijk na een jaar niet gespeeld te hebben is hij terug bij de Oosterhoutse club.

Zoals al beschreven, heeft Jarreau ook aan de Cal Ripken World Series meegedaan. Het team waarin hij speelde was erg goed met spelers als Roelie Henrique en Kevin Weijgertse.
Het was zijn eerste honkbalervaring buiten Brabant.

Op dit moment is Jarreau niet echt ontevreden over zijn eigen spel maar hij had zelf verwacht dat hij sterker terug zou komen. Naar eigen zeggen valt het hem vies tegen omdat hij zichzelf hoger had ingeschat. Maar hij zegt dat hij dit seizoen nog op zijn oude niveau terugkomt.

Manager Kevin Knollenburg heeft Jarreau aangewezen als teamcaptain omdat hij vaak zijn energie over weet te brengen op de andere spelers.

Hij speelt inmiddels al 24 jaar honkbal. Op de vraag wat het spelletje zo leuk maakt als je het al zo lang volhoudt, antwoordde Jarreau het volgende: “Het lezen van het spel. Het is een unieke sport waarbij je aanvalt zonder bal. Het gevoel dat je krijgt als je de bal ziet vliegen als je hem hebt weggeslagen voor een honkslag of een tweehonkslag. Dat is onbeschrijfelijk.”

Er is een aantal mensen die Jarreau een betere honkballer hebben gemaakt. Als eerste Jeroen van der Wiel. Hij was zijn eerste coach en heeft een hele goede basis gelegd. De tweede die veel voor Jarreau heeft betekend was Robert Eenhoorn. Eenhoorn heeft hem naar een hoger niveau getild. Ook Ralph Milliard bij HCAW heeft ervoor gezorgd dat Jarreau zich verder kon ontwikkelen. Vooral het lezen van een wedstrijd is door hem enorm verbeterd. Jeffrey Arends heeft tijdens de afgelopen wintertraining Jarreau’s kijk op slaan veranderd. Dit zijn ook de mensen die volgens hem zijn werkelijke potentie zien.

Op de vraag welke van de twee posities die hij heeft gespeeld (pitcher of catcher) het leukste vind antwoordde Jarreau dat hij catcher het allerleukste vind omdat je dan ook mag slaan en hij vind de verantwoordelijkheid die bij die positie komt kijken erg leuk.

Jarreau antwoordde op de vraag wat zijn mooiste honkbalherinnering is, dat het er meerdere zijn. Sowieso zijn tijd bij Unicorns maar ook de Cal Ripken World Series en zijn tijd tijdens de voorselectie van het Nederlands cadetten team voor de koninkrijkspelen op Curaçao. Hij haalde de definitieve selectie net niet, maar twee jaar later stond hij er wel met het team van Curaçao.

Het meest trots is Jarreau op de twee achtereenvolgende jaren dat hij met de Unicorns ongeslagen kampioen van Nederland werd.

Jarreau is ook deels aangetrokken om Dave Janssen op sleeptouw te nemen. Tijdens de wintertraining was Dave volgens Jarreau een en al oor. Hij heeft de wil om te leren en is wat dat betreft net een spons die alles opneemt. Volgens Jarreau doet Dave het op dit moment beter dan hijzelf.

Wij willen Jarreau heel erg bedanken voor zijn tijd en wensen hem veel succes voor de rest van het seizoen.

Leave a Reply

Paste your AdWords Remarketing code here